Targi ekologiczne

Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej BIOFACH 2009'

 

Lipiec 2008 roku to pierwszy etap przygotowań i pierwsze spotkania przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego, Związku Stowarzyszeń „Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego” i firm zainteresowanych wyjazdem na Targi BioFach 2009. Systematyczne konstruktywne spotkania w stałym gronie, ustalenia i podejmowane ważne decyzje zarówno organizacyjne jak i promocyjne dotyczące wielkości powierzchni wystawienniczej i jej lokalizacji, rezerwacji miejsc noclegowych, zakupu wejściówek, zabezpieczenia transportu, ustalenia listy wystawców i planowanego do prezentacji asortymentu to działania niezbędne do skutecznego i bezproblemowego sfinalizowania udziału w Targach.

Ostatecznie ustalono, iż w wyjeździe wezmą udział przedstawiciele ośmiu niżej wymienionych podmiotów posiadających certyfikat na produkcję i przetwarzanie produktów ekologicznych.

 
Wykaz firm i ich asortyment na Międzynarodowych Targach BioFach 2009:

BioAvena Sp. z o.o. ul. Pułaskiego 3, 35-011 Rzeszów

  • susze warzywne,
  • przyprawy warzywno – ziołowe,
  • musli,
  • chipsy jabłkowe,
  • kasze i mąki,

Bio-Concept Plus Rynek 1, 37-530 Sieniawa

  • świeże owoce (jabłka),
  • warzywa ( marchew, ziemniaki, cebula)

O.K. Owocowe Koncentraty Sp. z o.o. ul., Generała Chruściela 13, 37-200 Przeworsk

  • zagęszczone soki owocowe i warzywne,
  • przeciery,
  • soki surowe,
  • aromaty naturalne.
  • Zakład Mięsny „Jasiołka” Sp. z o.o., ul. Nadbrzeżna, 138-450 Dukla
  • wyroby wołowe, wieprzowe,
  • kiełbasy suche, półsuche.

Z.P.H. BASZPOL Sp. z o.o., Grzegorzówka 6, Gmina Hyżne

  • chleb żytni razowy, pszenny,
  • ciasteczka kruche orkiszowe.

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, 37-120 Markowa 409

  • kiełbasa markowska,
  • kiełbasa sucha,
  • kabanosy,
  • szynka markowska,
  • polędwiczki wędzone,
  • pasztet,
  • golonka babuni,
  • schab wędzony,
  • smalec ze skwarkami.

Jerzy Bańkowski, Więckowice 39, 37-565 Roźwienica

  • miód wielokwiatowy,
  • gryczany,
  • plastry sekcyjne zalane miodem,
  • miód ze spadzi liściastej.

Marek Barzyk, ul. Mickiewicza 23/88, 38-400 Krosno

  • Miód ze spadzi jodłowej, propolis.

 
W dniu 12 lutego br. na Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się prezentacja stoiska wystawienniczego, na którym firmy ekologiczne prezentowały bogatą ofertę podkarpackiej żywności ekologicznej, która była prezentowana podczas Targów BioFach. Wśród zaproszonych gości udział wzięli przedstawiciele władz samorządowych, instytucji działających na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego w naszym regionie, władze wyższych uczelni, a także dziennikarze, przedstawiciele lokalnej Prasy, Radia oraz Rzeszowskiej Telewizji Regionalnej TVP3, którzy mieli okazję porozmawiać z producentami i przetwórcami żywności ekologicznej.
 

BioFach2009 BioFach2009


Pytania kierowane do uczestników konferencji dotyczyły w dużej mierze działalności i perspektyw funkcjonowania rolnictwa ekologicznego w naszym regionie oraz oczekiwań, jakie wiążą wystawcy z udziałem w Targach BioFach.

Ważnym punktem tego wydarzenia było oficjalne podpisanie Umowy dotyczącej współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rzeszowskim a Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego w sprawie wspólnego działania na rzecz rozwoju naukowego i gospodarczo - ekologicznego Województwa Podkarpackiego.
 

BioFach2009


W związku z koniecznością samodzielnego montażu stoiska wyjazd do Norymbergii zaplanowano na dzień 15 lutego.

W dniu rozpoczęcia Targów, tj. 19 lutego br. stoisko było przygotowane do oficjalnego otwarcia Targów, w którym uczestniczył Podsekretarz Stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Artur Ławniczak, a także Federalna Minister Wyżywienia Rolnictwa i Ochrony Konsumentów Ilse Aigner, Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Mariann Fischer Boel, Minister Wyżywienia, Rolnictwa i Rybołówstwa Danii Eva Kjer Hansen, jak również wicekonsul Ambasady Polskiej w Monachium Pan Tomasz Zimiejko, nie zabrakło też przedstawicieli władz samorządowych innych województw. 
 

BioFach2009 BioFach2009
BioFach2009

Impreza zgromadziła prawie 3000 wystawców (z czego dwie trzecie z zagranicy), a także ponad 45 tys. gości z wielu krajów świata. Dorobek polskiego rolnictwa ekologicznego prezentowało 11 Województw na wspólnej powierzchni wystawienniczej tworząc „polską wyspę” o powierzchni 300 m².
 

BioFach2009 BioFach2009
BioFach2009 BioFach2009
BioFach2009

 
Podkarpackie stoisko było wiodącym wśród innych województw pod względem powierzchni wystawienniczej prezentując się na dwóch stoiskach o łącznej powierzchni 65 m 2. Przez cały okres trwania targów przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego jak i Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego promowali nasz Region udzielając informacji, rozdając materiały promocyjne i informacyjne przybliżające Województwo Podkarpackie wszystkim zwiedzającym, zachęcając do przyjazdu szczególnie na organizowane w niedługim czasie III Międzynarodowe Targi Żywności Ekologiczne EKOGALA 2009 w Rzeszowie. Równocześnie odbywały się degustacje podkarpackich produktów ekologicznych, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Stoisko nasze odwiedzane było niejednokrotnie przez przedstawicieli resortu rolnictwa, delegacje władz samorządowych innych regionów, jednostki certyfikujące, a także rzesze zwiedzających osób reprezentujących różne środowiska. Wszystkie cele założone przez producentów związane z wyjazdem skupiały się na nawiązaniu osobistych kontaktów ze specjalistami w branży i w wysokim stopniu zostały zrealizowane. Bardzo istotna dla firm była również możliwość porównania własnych produktów z konkurencją, a także obserwacji trendów w branży ekologicznej.

BioFach2009 BioFach2009
BioFach2009 BioFach2009
BioFach2009


Producenci przeprowadzili wiele rozmów z kontrahentami, konkretne negocjacje zaowocowały podpisaniem kilkudziesięciu wiążących kontraktów.

Największym zainteresowaniem cieszyły się:

  • ekologiczne zagęszczone soki owocowe i warzywne firmy O.K.,
  • susze warzywne, musli i chipsy jabłkowe firmy BioAvena,
  • ekologiczne wędliny np. kiełbasa markowska Pana Jana Fołty z Markowej,
  • wyroby wieprzowe zakładu Jasiołka,
  • ekologiczny miód Pana Jerzego Bańkowskiego z Roźwienicy,
  • ekologiczny miód ze spadzi jodłowej Pana Marka Barzyka z Krosna,
  • ekologiczny chleb żytni razowy i wykwintne ciasteczka orkiszow.

Pana Adama Bały z Grzegorzówki.

  • ekologiczne owoce i warzywa firmy Bio-Concept Plus z Sieniawy

Obecność podkarpackich firm i przedstawicieli władz samorządowych, organizacji pozarządowych a także samych rolników na tak prestiżowej imprezie przyczyni się do jeszcze lepszej identyfikacji Podkarpacia na rynku niemieckim, europejskim i światowym, co pozwoli na bliższą współpracę i wymianę doświadczeń nie tylko w dziedzinie rolnictwa ekologicznego, ale również szeroko pojętego handlu i marketingu międzynarodowego.
 

BioFach2009

 

Zapraszamy do galerii zdjęć ...

 

 

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates