Aktualności i galerie

2015.11.18: VIII Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie


VIII Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego w Trzcianie
 

W dniu 18 listopada 2015r. w sali widowiskowej Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Trzcianie odbyła się już po raz ósmy Podkarpacka Konferencja Rolnictwa Ekologicznego. Jak co roku na konferencję przybyło wiele osób zainteresowanych rolnictwem i żywnością ekologiczną.

Obecnością zaszczycili nas przedstawiciele instytucji wspierających rolnictwo ekologiczne na Podkarpaciu, a wśród nich p. Marek Ordyczyński - Dyrektor Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji w Rzeszowie, p. Jacek Hynowski – Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie, p. Adam Dziedzic – Wójt Gminy Świlcza, p. Andrzej Wróbel – Prezes Zarządu Centrum Hurtowego AGROHURT S.A. w Rzeszowie, p. Jerzy Wiśniewski - Inspektor Wojewódzki Wydziału Infrastruktury Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie Gospodarz ośrodka p. Adam Majka – Dyrektor GCKSiR w Trzcianie oraz Sołtys Gminy Świlcza. Również i w tym roku obecni byli przedstawiciele uczelni wyższych - prof. Jan Krupa z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, prof. Maria Ruda - Państwowa z Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie.

Odważniejsi mogli spróbować swoich sił przy mieleniu ziaren na mąkę w tradycyjnych, kamiennych żarnach

Na wstępie p. Robert Machowski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego powitał wszystkich przybyłych gości, a w szczególności rolników, podkreślając ważną rolę integracji ekologicznych producentów na Podkarpaciu. Uczestników konferencji powitał także p. Adam Dziedzic - Wójt Gminy Świlcza.

Uczestników konferencji powitał także p. Adam Dziedzic - Wójt Gminy Świlcza

Tematem przewodnim konferencji były głównie zagadnienia związane z ekonomiką produkcji rolnej. Pan Marek Ordyczyński Dyrektor OT ARiMR omówił sposoby pozyskiwania funduszy i dotacji w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, o które mogą starać się zarówno rolnicy jak i przetwórcy.

Pani Ewa Nęczyńska, kierownik działu Ekonomiki PODR w Boguchwale omówiła finansowe aspekty prowadzenia gospodarstwa prezentując ogólne zasady prowadzenia rachunkowości gospodarstw.

W konferencji uczestniczyło ok. 260 osób

W konferencji uczestniczyło ok. 260 osób

Następnie p. Jolanta Dal reprezentująca Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi zagłębiła się w zapisy długo wyczekiwanej ustawy o sprzedaży bezpośredniej - nie do końca spełniającej oczekiwania producentów, ponieważ w dalszym ciągu sprzedaż podstawowych produktów prosto z gospodarstwa jest utrudniona. W związku z nieprecyzyjnymi zapisami ustawy i brakiem uregulowań prawnych dot. sprzedaży ekologicznych żywności do placówek jak szkoły, przedszkola, czy szpitale podczas konferencji głos zabrała także p. Edyta Jaroszewska-Nowak Przewodnicząca Zachodniopomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND prezentując petycję do Rządu o nowelizację ustawy oraz o ułatwienie sprzedaży rolnikom ekologicznym swoich produktów. Obecni na sali rolnicy jak również Prezes PIRE podpisali petycję. Z p. Edytą zgodził się także p. Kazimierz Śnieżek Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej mówiąc, że placówki posiadające stołówki nie zamawiają produktów o najwyższej jakości mając na uwadze zdrowie dzieci i osób chorych tylko niestety te najtańsze.

Pani Jolanta Dal Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi

Pani Jolanta Dal Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi

Podczas kolejnego wykładu p. Tomasz Pióro – przedstawiciel Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie w bardzo interesujący sposób omówił wyniki kontroli gospodarstw i przetwórni ekologicznych. Pan Tomasz zwrócił uwagę na najczęściej popełniane błędy w ekologicznych gospodarstwach oraz podpowiedział jak ich uniknąć.

Pan Tomasz Pióro odpowiadający na pytania uczestników konferencji

Pan Tomasz Pióro odpowiadający na pytania uczestników konferencji

Na koniec p. Jolanta Miklar Prezes Stowarzyszenia Gospodarstw Ekologicznych „EKO WISŁOKA” zaprezentowała bardzo ciekawy wykład o spożywaniu tłuszczy i ich wpływie na organizm. Mimo iż tłuszcze kojarzą nam się źle, jednak życie bez nich nie byłoby możliwe. Pani Jolanta zwróciła uwagę na fakt, że powinniśmy się przestać bać tłuszczów, a przede wszystkim lepiej je poznać i z głową wprowadzać do swojej diety.

Pani Jolanta Miklar - ceniony autorytet w kwestii zdrowego odżywiania

Pani Jolanta Miklar - ceniony autorytet w kwestii zdrowego odżywiania

 

Na koniec Pani prof. dr hab. inż. Maria Ruda z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie podsumowała całą konferencję. Jej ocena prezentowanych wykładów jest cennym materiałem do dalszych działań.

Podczas konferencji każdy z uczestników mógł porozmawiać z przedstawicielami firm nawozowych i środków ochrony roślin dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym. Podczas konferencji swoją ofertę przedstawili:
   - p. Krzysztof Komisarczuk reprezentujący firmę AMAGRO
   - p. Rafał Forc z firmy NATURAL CROP
   - p. Wojciech Sowiński z firmy PROBIOTICS POLSKA Sp. z o.o., Zaopatrzenie Rolnictwa w Nawozy i Materiały Mikrobiologiczne.

Ponadto podczas konferencji zaprezentowały się również dwie firmy skupujące ekologiczne owocowe i warzywa oraz zioła od rolników:
   - p. Andrzej Brzyski reprezentujący firmę BIO-CONCEPT PLUS Andrzej Brzyski
   - p. Sławomir Chmiel reprezentujący EKOLOGICZNĄ PLANTACJĘ ŻEŃ-SZENIA.

Podczas konferencji uczestnicy mogli posilić się gorącym posiłkiem przygotowanym na bazie ekologicznych produktów. Przygotowaniem poczęstunku zajęły się pracownice Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie oraz uczniowie z Zespołu Szkół Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie pod czujnym okiem Pań Nauczycielek: Aleksandry Ochał-Bieszczad, Agaty Paśko i Marzeny Borkowskiej. Serdecznie dziękujemy Dyrekcji obu Szkół – p. Bożenie Ziębie i p. Januszowi Jakubkowi za coroczną, owocną współpracę.

Dziękujemy także za pomoc w przygotowaniach i obsłudze technicznej Konferencji Dyrektorowi Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Trzcianie – p. Adamowi Majce i jego Pracownikom.

Wyrazy wdzięczności składamy także darczyńcom Konferencji: Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Rzeszowie, Centrum Hurtowemu AGROHURT S.A. w Rzeszowie, a także firmom, które przekazały swoje produkty do poczęstunku dla gości: p. Tomaszowi Obszańskiemu BARWY ZDROWIA, Zarządowi firmy OWOCOWE SMAKI Sp. z o.o., Zarządowi firmy TAURUS Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego, p. Cecylii Róg PIEKARNIA MARZENIE oraz pozostałym rolnikom reprezentującym ekologiczne Stowarzyszenia.

Na konferencji nawiązał się pomysł spisania postulatów, które narodziły się podczas spotkania i przesłania ich do Rządu, jako wspólnego głosu producentów ekologicznych, ponieważ w wyniku braku solidnej i stabilnej podstawy prawnej dot. produkcji eko-żywności polski rolnik ekologiczny posiada znacznie mniejsze możliwości rozwoju swojego gospodarstwa i sprzedaży własnych produktów niż jego europejski sąsiad. Dlatego część zniechęconych producentów rezygnuje z certyfikacji gospodarstw, w wyniku czego obserwujemy ogólnopolski trend spadku ilości gospodarstw ekologicznych z 27.093 gospodarstw w 2013 r. do 25.427 gospodarstw w 2014 r. (dane GIJHARS).

Rolnicy rozjechali się do domów z nadzieją, że kiedy za rok się spotkamy, znów będziemy mogli powiedzieć o ponownym wzroście liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce i województwie, tym bardziej, że nasz Region posiada bardzo dobre warunki przyrodnicze do rozwoju rolnictwa ekologicznego.


 

  Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć ...
 


 

© Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego '2019
Free Joomla! templates by Engine Templates